ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ Ν. ΒΟΥΔΟΥΡΗ

και Links προς τους τελευταιους τρεις τομους κωδικων αυτου

3  Last Boudoudis volumes on line

Boudouris Collection vol 16, 17 and 18

Official Boudouris website

Επισημος ιστοσελιδα Βουδουρη

 

Υπεύθυνος εκδοσεως

κυριος Ευάγγελος Ανδρέου

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

European Art Center  (EUARCE):

Διεύθηνσις:

14 Α    οδος   Αναπαύσεως

Παιανία Αττικης
190 02
email: artcentr@otenet.gr

Tηλ: 210-6643854,Tηλ: 210-6644574, Tηλ: 210-6642285

 

 

Απαγορεύεται αυστηρώς η επανέκδοσις και κάθε τύπου τροποποίησις του κειμένου εις οιανδήποτε γραπτή, προφορική ή εικονική αναφορά. Τα διάφορα εκτυπωτικά λάθη θα διορθωθούν εις προσεχή τυπογραφημένην έκδοσιν από ειδικήν ομάδαν έμπιστων και παραδοσιακών ψαλτών και τα αρχικα λάθη των χειρογραφων θα μείνουν σε υποσημειώσεις.

 

Ολα τα πνευματικα δικαιωματα ανήκουν εις την οικογενειαν του συγγραφεως, τ Α Δομεστιχου της Αγιας και Μεγαλης του Χριστου Εκκλησιας,
Αγγελου Λ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ

 

 

Τα εξης links προς τους τελευταιους τομους παραχωρουνται, κατοπιν αδειας της οικογενειας Βουδουρη, με την ελπιδα οτι οι αναγνωστες θα συμβαλλουν αφιλοκερδως εις την πληκτρολογησιν των κειμενων

 

Boudouris_Collection_Book_vol_16   Μουσικα Συγγραμματα Μελεται

Boudouris_Collection_Book_vol_16_png.rar (49.34 MB)

http://www.mediafire.com/?zmz9ixikhom

 

 

Boudouris_Collection_Book_vol_17  Μουσικοκριτικα

Boudouris_Collection_Book_vol_17_png.rar

http://www.mediafire.com/?yzm2ziuer2v

 

Boudouris_Collection_Book_vol_18 Απομνημονευματα

Boudouris_Collection_Book_vol_18_png.rar

http://www.mediafire.com/?xiomlu4pmb2

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ Ν. ΒΟΥΔΟΥΡΗ.. 3

Εργο διάσωσης. 4

Διέσωσε την ερμηνεία   του Ιάκωβου Ναυπλιώτη. 5

ΚΩΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΣΕ ΟΚΤΩ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ! 5

Εργο διάσωσης. 9

Βυζαντινομουσικοί Κώδικες. 11

Μαρτυρίαι αξιοπιστιας. 12

Περι πνευματικων δικαιωματων. 13

 

 

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ Λ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ

* Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης που προεδρεύεται από τον δραστήριο και πολύπλευρο πνευματικό δημιουργό κ. Ευάγγελο Ανδρέου, ανέλαβε και κυκλοφορεί τη σειρά των έργων του αειμνήστου μουσικολόγου Αγγέλου Λ. Βουδούρη θεολόγου καθηγητή και πρώην Α' Δομεστίκου της Εκκλησίας μας. Τα έργα με τη γενική επιμέλεια της μουσικολόγου Ολυμπίας Τολίκα, τα ζωγραφικά κοσμήματα της Αμαλίας Παρασκευοπούλου και τα εισηγητικά άρθρα του Μ. Χατζημάρκου, έχουν έξοχη καλλιτεχνική εμφάνιση. Εκείνο όμως που θέλουμε να επισημάνουμε είναι η έμπρακτη λατρεία των τέκνων του Αγγέλου Λ. Βουδούρη, Κων. Βουδούρη, Ακυλίνης Μ. Γεωργιάδου και Λεόν. Βουδούρη, που ανέλαβαν τα έξοδα της έκδοσης και κυκλοφορίας «εις εκπλήρωσιν βαθύτατης οφειλής και ευγνωμοσύνης ένεκεν». Τέτoιες χειρονομίες επιγόνων είναι σπάνιες γι’αυτό και από τη θέση αυτή θέλουμε να συγχαρούμε θερμά αυτούς που τιμούν τη μνήμη του γεννήτορα τους. Φανερώνουν το ψυχικό τους μεγαλείο, που ασφαλώς κληρονόμησαν μαζί με το μεγάλο όνομα του πατέρα τους.

Εργο διάσωσης

ΕΡΓΟ διάσωσης των χειρόγραφων Κωδίκων του Α' Δομέστικου του Πατριαρχικού Ναού της Κωνσταντινούπολης, Αγγέλου Βουδούρη (1891 - 1951), αποτελεί η έκδοση των Απάντων του, που ανέλαβε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης και ήδη εξέδωσε τους δύο πρώτους τόμους της «Οκτωήχου» από τη σειρά των 18 τόμων, που θα ολοκληρωθούν μέχρι την προσεχή άνοιξη.

Πρόκειται για όλα τα λειτουργικά και θεωρητικά βιβλία της βυζαντινής ασματωδίας, στα οποία για πρώτη φορά ύστερα από έναν αιώνα καταγράφεται με τη βυζαντινή παραση-μαντικη το περίφημο «πα-τριαρχικόν ύφος».

Χορηγός της πολυτελούς έκδοσης είναι ο γιος του Αγγέλου Βουδούρη, Κωνσταντίνος, μαζί με τους αδελφούς του Ακυλίνη και Λεόντιο Βουδούρη.

Το έργο προλογίζει ο καθηγητής, πρωτοψάλτης και χοράρχης Μανώλης Χατζημαρκος, που επιμελήθηκε τη λειτουργική τακτοποίηση των 8.000 χειρογράφων της σειράς. Τη γενική επιμέλεια του έργου έχει η μουσικολόγος -λεξικογράφος Ολυμπία Τολίκα, το σχεδιασμό της εμφάνισης και τη φιλοτέ-χνηση των ζωγραφικών κοσμημάτων η Αμαλία Παρασκευοπούλου, ενώ η φιλολογική επιμέλεια και ο συντονισμός όλων των εκδοτικών εργασιών ανήκουν στον ποιητή Ευάγγελο Ανδρέου, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης. Το έργο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, μιας και σκοπός της έκδοσης του είναι η δωρεάν αποστολή του, για τη συμπλήρωση πανεπιστημιακών, εκκλησιαστικών και άλλων εκπαιδευτικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Διέσωσε την ερμηνεία   του Ιάκωβου Ναυπλιώτη

ΚΩΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΣΕ ΟΚΤΩ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ!

Άγγελος Βουδούρης.

Μια λαμπερή μορφή του αλύτρωτου ελληνισμού

Τετρακόσιοι περίπου φορείς, ανάμεσά τους Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Μονές, Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια. Μητροπόλεις και Πατριαρχεία, Δημόσιες και Δημοτικες βιβλιοθήκες, έγιναν Τιμής ένεκεν» αποδέκτες του κορυφαίου σε επιστημονικό, φιλολογικά και μουσικό ενδιαφέρον έργον: « Κώδικες της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Ασματωδίας», που κατέγραψε σε οκτώ χιλιάδες περίπου, χειρόγραφες σελίδες ο Α' Δομέστικος του Πατριαρχικού Ναού Κωνσταντινουπόλεως, Αγγελος Βουδούρης.

O Βουδούρης γεννήθηκε στα 1891, στο Ταϋφίριο, της Θρακικής Χερσονήσου, γωστής με το αρχαιοελληνικό όνομα Καλλίπολη τουρκικα Gellibolu Στην ιδιαίτερη πατρίδα ταυ διδάχθηκε τα εγκύκλια γράμματα και κατόπιν σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, όπου παράλληλα με την ιερή επιστήμη διδάχθηκε τη βυζαντινή μουσική. Ως φοιτητής ταξίδεψε στο Αγιον Ορος, με συστατική επκττολή του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ.  Εκεί επιδόθηκε στη μελέτη των υμνογροφικών κειμένων και των κωδικών της βυζαντινής μουσικής. ·Υπερέτησε, ως πρωτοψάλτης, σε ναούς της Πόλης και πήρε τον τίτλο του Μουσικοδιδάσκαλου από την Πατριαρχική Κεντρική Εκκλησιαστική Επιτροπή. Εδίδαξε στην Αστική Ελληνική Σχολή Πριγκήπου, στο Ελληνογαλλικό Λύκειο Πέραν, στο Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο Φαναρίου, στο 2ο Ζωγραφειο Λύκειο Πέραν και στο Κεντρικό Παρθεναγωγείο Πέραν, και διετέλεσε διευθυντής του Αρρεναγωγείου Ευαγγελίστριας Ταταούλων. ίς για την καλλιφωνία του. Μετέφερε από την αρχαία βυζαντινή σημειογραφία στη νέα εκκλησιαστική παρασημαντική το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων της

 

Ο Ναυπλιώτης υπήρξε ο τελειότερος εκφραστής του «Πατριαρχικού Ύφους» στην ψαλτική τέχνη και φημίσθηκε όσον κανε «Πατρίς» και «Εμπορικόν Μέλλον» της Σμύρνης. Επίσης τύπωσε τα βιβλία του: «Η Εκκλησιαστική Μουσική και οι μεταρρυθμίσεις» (1919), «Υπόμνημα περί της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Μουσικής» (1931),  «Οι μουσικοί Χοροί της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας» (Α' & Β', 1935, 1937), «Η εν Σταμπούλ Μεγάλη Τοπική Σύνοδος του 1872 και η λύσις του Εκκλησιαστικού βουλγαρικού ζητήματος» (1940), κ.ά.

 

Συνεργασία του Προέδρου EUARCE, κ. Ευάγγελου Ανδρέου (δεξιά), με τον γιό του Αγγέλου Βουδούρη, κ. Κωνσταντίνο Βουδούρη, χορηγό της έκδοσης των «Κωδίκων».

 

Στην περίοδο του μεσοπολέμου, κυριαρχεί στην Κωνσταντινούπολη η μορφή του Ιάκωβου Ναυπλιώτη, Μεγάλου Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, μουσικολόγου και μουσικοδιδάσκαλου-καθηγητή της βυζαντινής μουσικής στην Πατριαρχική Μουσική Σχολή

Έγραψε μουσικολογικά και μουσικοκριτικά άρθρα και μελετήματα, στον ημερήσιο τύπο της Κωνσταντινούπολης, στο περιοδικό «Ορθοδοξία» του Πατριαρχείου και στις εφημερίδες του Φαναριού, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη Μεγάλη του Γένους Σχολή (1914-1939).

 

Στις 19 Απριλίου είχαμε αναφερθεί στο ΑΠΟΔΗΜΟΝ ΕΠΟΣ, την εφημερίδα που εκδίδεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) και η οποία κυκλοφορεί σε 115 κέντρα του Απόδημου Ελληνισμού σ'όλο τον κόσμο. Μετά από λίγες μέρες, μια πολύ ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε. Ενα δέμα από βιβλία που εκδίδει το EUARCE με τους 6 πρώτους τόμους του δε-καοκτάτομου έργου «Υμνογραφικά Άπαντα», του θεολόγου και Α' Δομέστικου του Πατριαρχικού Ναού Κωνσταντινούπολης, Αγγέλου Βουδούρη.  Μία σημαντική μελέτη, που κατάγράφει τους κώδικες της Ορθόδοξης Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Ασματωδίας, καθώς και τον μούσικολογικό και μελουργικό πλούτο  της.  Αυτή η  εξαιρετική δουλειά ήρθε στο φως μετά από περιοδο 45 χρόνων, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης. Για την έκδοση συνεργάστηκαν η γενική γραμματέας του Κέντρου - συγγραφέας, Ολυμπία Τουλίκα, και ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου, που συγκέντρωσαν κι επεξεργάστηκαν το χειρόγραφο έργο, έκτασης 8.000 σελίοων, που είχαν διαφυλάξει τα παιδιά του. Συγχαρητήρια αξίζουν στους παράγοντες του EUARCE, για την εκδοτική δραστηριότητα που αναπτύσσουν, τη διάθεση τους να συμβάλουν στην πολιτισμική επικοινωνία του Ελληνισμού και τηνυπευθυνότητα που τους διακρίνει  στο έργο που επιτελούν.

 

 

 

Εργο διάσωσης

 

ΕΡΓΟ διάσωσης των χειρόγραφων Κωδίκων του Α' Δομέστικου του Πατριαρχικού Ναού της Κωνσταντινούπολης, Αγγέλου Βουδούρη (1891 - 1951), αποτελεί η έκδοση των Απάντων του, που ανέλαβε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης και ήδη εξέδωσε τους δύο πρώτους τόμους της «0-κτωήχου» από τη σειρά των 18 τόμων, που θα ολοκληρωθούν μέχρι την προσεχή άνοιξη.

Πρόκειται για όλα τα λειτουργικά και θεωρητικά βιβλία της βυζαντινής ασματωδίας, στα οποία για πρώτη φορά ύστερα από έναν αιώνα καταγράφεται με τη βυζαντινή παραση-μαντικη το περίφημο «πα-τριαρχικόν ύφος».

Χορηγός της πολυτελούς έκδοσης είναι ο γιος του Αγγέλου Βουδούρη, Κωνσταντίνος, μαζί με τους αδελφούς του Ακυλίνη και Λεόντιο Βουδούρη.

 

Το έργο προλογίζει ο καθηγητής, πρωτοψάλτης και χοράρχης Μανώλης Χατζημαρκος, που επιμελήθηκε τη λειτουργική τακτοποίηση των 8.000 χειρογράφων της σειράς. Τη γενική επιμέλεια του έργου έχει η μουσικολόγος -λεξικογράφος Ολυμπία Τολίκα, το σχεδιασμό της εμφάνισης και τη φιλοτέ-χνηοητων ζωγραφικών κοσμημάτων η Αμαλία Παρασκευοπούλου, ενώ η φιλολογική επιμέλεια και ο συντονισμός όλων των εκδοτικών εργασιών ανήκουν στον ποιητή Ευάγγελο Ανδρέου, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης. Το έργο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, μιας και σκοπός της έκδοσης του είναι η δωρεάν αποστολή του, για τη συμπλήρωση πανεπιστημιακών, εκκλησιαστικών και άλλων εκπαιδευτικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

 

Βυζαντινομουσικοί Κώδικες

 

βυζαντινής μουσικής και εξέδωσε στην Κωνσταντινούπολη, με την Πατριαρχική Σφραγίδα, το «Δοξαστάριον» του Πέτρου Πελοποννησίου (1899). Εξέδωσε, επίσης, το μουσικό βιβλίο «Φόρμιγξ». Στην ιστορία πέρασε ως «ο Άρχων Πρωτοψάλτης Ιάκωβος, ο Μεγαλοπρεπής» (Π. Αντωνέλλης: «Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική»), ενώ με Πατριαρχικό Πιττάκιο του Οικ. Πατριάρχη Βενιαμίν Α', ονομάσθηκε «Επί Τιμή Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας». Στην περίοδο της ψαλτικής ακμής του, ο Ναυπλιώτης έτυχε νά'χει πλάι του, (1924) τον μαθητή του, Άγγελο Βουδούρη. Τότε ήταν, που ο Βουδούρης άρχισε να καταγράφει την εκκλησιαστική βυζαντινή α-σματωδία, όπως αυτή εκτελείτο από τον μεγάλο πρωτοψάλτη και δάσκαλο του. Έτσι, μοιραία, διέσωζε με την γραπτή βυζαντινή παρασημαντική, το αυθεντικό «Πατριαρχικόν Ύφος». Σήμερα, ύστερα από σαράντα πέντε χρόνια το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Αθήνας, ανέλαβε τη δημόσια αποκατάσταση του σημαντικότερου αυτού σύγχρονου βυζαντινομουσικού ντοκουμέντου, που έρχεται στο φως, για να δείξει, την τάξη, την ακριβή αξία και το ιστορικό μεγαλείο του «Πατριαρχικού Ύφους», το οποίο μέχρι τώρα μεταλαμπαδεύεται μόνον μέσω της προφορικής παράδοσης, συχνά με τις αναπόφευκτες παραφθορές και αλλοιώσεις.

Το όλο έργο, αποτελούμενο από δεκαοκτώ τόμους, προλογίζει ο καθηγητής, πρωτοψάλτης και χοράρχης Μανώλης Χατζημάρκος, που έκανε και τη λειτουργική τακτοποίηση των 8.000 χειρογράφων της σειράς. Τη γενική επιμέλεια έχει η μουσικολόγος - λεξικογράφος Ολυμπία Τολίκα, τον σχεδιασμό της εμφάνισης και τη φιλοτέχνηση των ζωγραφικών κοσμημάτων έκανε η ζωγράφος Αμαλία Παρασκευοπούλου, ενώ η φιλολογική επιμέλεια και ο συντονισμός όλων των εκδοτικών εργασιών, ανήκει στον ποιητή Ευάγγελο Ανδρέου, που είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE).

Ήδη έχουν εκδοθεί και κυκλοφόρησαν -πάντοτε εκτός εμπορίου - δύο τόμοι της «Οκτωήχου», δύο τόμοι του «Αναστασιματαρίου», ένας τόμος του «Ειρμολογίου» και ένας τόμος του «Μηνολογίου». Θ' ακολουθήσει το «Δωδεκαήμερο», το «Τριώδιο» (δύο τόμοι), η «Μεγάλη Εβδομος», το «Πεντηκοστάριον» (δύο τόμοι), το «Τυπικόν», τα «Μουσικά Μαθήματα», η «Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική», τα «Μουσικά συγγράμματα και μελέτες», τα «Μουσικοκριτικά» και τα «Μουσικολογικά Απομνημονεύματα».

Χορηγός των πανάκριβων αυτών εκδόσεων, είναι ο γιος του Αγγέλου Βουδούρη, Κωνσταντίνος, μαζί με τα αδέλφια του, Ακυλίνη και Λεόντιο Βουδούρη.

 

Μαρτυρίαι αξιοπιστιας

Αυτογραφος αφιερωσις Ιακωβου Ναυπλιωτη

 

Αυτογραφος μαρτυρια Ιακωβου Ναυπλιωτη

 

Αφιερωσις οικογενειας Βουδουρη

 

 

 

Περι πνευματικων δικαιωματων

εκ μέρους της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης

European Art Center (EUARCE):

προσωπικον e-mail Κυριακης, 28 Σεπτεμβιου 2008

 

 

Αξιότιμε κ. Μιχαλάκη

Απαντώντας στο ερώτημά σας περί της πνευματικής ιδιοκτησίας της δεκαοκτάτομης έκδοσης των Απάντων του Άγγελου Βουδούρη ευχαρίστως σας παρέχουμε την ακόλουθη ενημέρωση:

1.     Η πνευματική ιδιοκτησία ολόκληρου του έργου ανήκει  στους κληρονόμους του Άγγελου Λ. Βουδούρη, όπως ακριβώς αναγράφεται και στην έκδοση.

2.     Ο υιός του μακαριστού  Άγγελου Λ. Βουδούρη,  Κωνσταντίνος κατέβαλε το ποσό της όλης τυπογραφικής δαπάνης καθώς και το ποσό της δαπάνης για το μουσικολογικό έλεγχο του έργου.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης ανέλαβε όλως ανιδιοτελώς την εκδοτική παραγωγή (σελιδοποίηση, τυπογραφική διόρθωση, εικαστική διακόσμηση, σύνταξη εισαγωγικών κειμένων, κ.λ.π.), την εργασία αποστολής του έργου εντός και εκτός Ελλάδος βάσει των καταλόγων του αρχείου μας καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος της δημόσιας προβολής του.

3.     Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης προέβαλε την έκδοση σε προθήκες εκθέσεων βιβλίου (Έκθεση Μεσογειτών Συγγραφέων 1997, Έκθεση στο Ελληνικό Προξενείο Ν. Υόρκης 1997, Έκθεση «Στο πνεύμα του ιερού» – 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» 2007,  Έκθεση 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Νεολαίας 2008), κ.α.

4.     Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης διοργάνωσε την πρώτη επίσημη παρουσίαση της έκδοσης, σε δημόσια τιμητική εσπερίδα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κυρού Χριστόδουλου με παράλληλη έκθεση ντοκουμέντων από τη ζωή και την πολιτεία του Άγγελου Βουδούρη, 2002.

5.     Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης εισηγήθηκε την επίδοση μεταθανατίως στον Άγγελο Βουδούρη τιμητικών περγαμηνών από το Δήμο Παιανίας και την Ι.Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου Κρήτης.

6.     Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης διατηρεί νομικώς επί της εκδόσεως τα αυτονόητα συγγενικά δικαιώματα, όπως διατηρεί και το ηθικόν χρέος να μεριμνά για την καλή μεταχείριση του έργου από κάθε επαϊοντα ή ενδιαφε– ρόμενο, καθώς μάλιστα ο μακαριστός Άγγελος Λ. Βουδούρης φέρει και τον  μεταθανάτιο τίτλο του Επίτιμου Μέλους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης. 

7.     Όθεν, μοναδική ηθική αξίωση και παράκλησή μας είναι τουλάχιστον η τυπική αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης σε κάθε περίπτωση δημόσιας εμφάνισης της εν λόγω έκδοσης, όπως ακριβώς έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι έγκριτοι βιβλιοπαρουσιαστές και βιβλιοκριτικοί στα δημοσιεύματά τους (Βλ. επισυναπτόμενα).

 

Σε ό,τι αφορά τις ορθογραφικές παραδρομές των χειρογράφων του Βουδούρη πρέπει να παρατηρηθεί η εξήγηση ότι τα χειρόγραφα αυτά αποτελούν την πρώτη γραφή και ως εκ τούτου διεσώθησαν χωρίς δεύτερη και τρίτη επεξεργασία από μέρους του συγγραφέα τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτοφανές στα φιλολογικά πράγματα. Σχεδόν όλες οι πρώτες γραφές είναι ατελείς από κάθε άποψη.

      Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε παραπέρα ενημέρωση. –